Navegando por Palavras-chave "Fasting"
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- ItemAcesso aberto (Open Access)Caregivers' reactions to preoperative procedures in outpatient pediatric surgery(Inst Israelita Ensino & Pesquisa Albert Einstein, 2016) Velhote, Andre Bohomol; Bohomol, Elena [UNIFESP]; Prieto Velhote, Manoel CarlosObjective: To identify pediatric caregivers' reactions in outpatient surgery settings. Methods: A quantitative descriptive/exploratory survey-based study involving application of a semi-structured questionnaire to 62 caregivers in two hospitals. Results: Most caregivers (88.7%) were mothers who submitted to preoperative fasting with their children. Nervousness, anxiety and concern were the most common feelings reported by caregivers on the day of the surgery. Conclusion: Medical instructions regarding preoperative procedures had significant positive impacts on patient care, and on patient and caregiver stress levels.
- ItemSomente MetadadadosEfeito do jejum em ratos com obesidade induzida pelo glutamato monossódico(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 1991) Ribeiro, Eliane Beraldi [UNIFESP]; Dolnikoff, Miriam Sterman [UNIFESP]
- ItemSomente MetadadadosEfeito do jejum prolongado sobre as taxas metabólicas pré e pós-prandiais de tartarugas Trachemys Sripta elegans(Universidade Federal de São Paulo, 2017-06-20) Figueiredo, Aymam Cobo de [UNIFESP]; Carvalho, José Eduardo de [UNIFESP]; Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Although the processes involved in searching, digestion and absorption of the food involve high energy investment, the low maintenance cost of some ectothermic vertebrates allows feeding to occur at irregular intervals. When the animal feeds infrequently, the postprandial period (after feeding) is characterized by an immediate and intense modification of the gastrointestinal system, with an increase in the aerobic metabolic rate, in the production and secretion of acid into the stomach and on the activity of intestinal membrane transporters for nutrient absorption. Assuming that the source of energy required for such events is, at least in its initial phase, only the body energetic reserves, the goal of this study was to test the hypothesis that longer fasting periods will result in lower metabolic increase during the postprandial period, because less energy reserves will be available for sustaining the metabolic increment. To investigate this, measurements of the oxygen consumption rate (VO2) of turtles Trachemys scripta elegans were taken at the end of two periods of fasting (1.5 and 3 months), before and after the ingestion of the equivalent of 5% of their body masses in food. Briefly, there was no difference between the maximum VO2 values after food intake (VO2 peak), between the postprandial metabolic scope and between the mean time to reach VO2 peak of the two experimental groups. This result may be an indication that part of the postprandial metabolism may be maintained by the energy from the food given to the animals or that even the most extensive fasting was not sufficient to limit the postprandial metabolic increase of the turtles.
- ItemAcesso aberto (Open Access)Efeitos da abreviação do jejum pré-operatório com solução de carboidrato e proteína na resposta metabólica e sintomas pós-operatórios em cirurgias ginecológicas. Estudo controlado randomizado duplo-cego(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2018-03-29) Vissoci, Gisele [UNIFESP]; Sartori, Marair Gracio Ferreira [UNIFESP]; Uyeda, Maria Gabriela Baumgarten Kuster; http://lattes.cnpq.br/5253465122709463; http://lattes.cnpq.br/2545470341657690; http://lattes.cnpq.br/5384055913986785; Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Objetivos. Investigar os efeitos da abreviação do jejum pré-operatório sobre a resposta orgânica ao trauma e a resistência periférica à insulina por meio da ingestão de fórmula líquida contendo carboidrato e proteína, em pacientes que se submeteram a cirurgias ginecológicas.Métodos. O estudo, prospectivo randomizado duplo-cego, foi realizado no Hospital e Maternidade Municipal Dr. Odelmo Leão Carneiro (HMMOLC),hospital de média complexidade em Uberlândia – MG, em parceria com o Departamento de Ginecologia da Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), após aprovação do Comitê de Ética em Pesquisa da UNIFESP e diretoria do HMMOLC. Após assinatura do temo de consentimento, foram randomizadas80 mulheres que se submeteram à cirurgia ginecológica, no período de janeiro a julho de 2016,em dois grupos: grupo controle (N=42) e grupo suco (N=38) recebendo, respectivamente, 200 ml de solução inerte ou líquido contendo carboidrato e proteína, 4 horas pré-cirurgia. As variáveis estudadas foram: glicemia, insulina, resistência insulínica (HOMA-IR), proteína-C-reativa e albumina, com análise estatística realizada pelo programa SPSS 20.0.Resultados.Os Coeficientes de Variação (CV) da glicemia, insulina, albumina e índice de HOMAentrepréepósoperatório, do grupo suco, foram menos significativos que do grupo controle. Houve diferençamenor que a metade no CV para o índice de HOMA no gruposuco, de 8,46% (p=0,03), em relação à solução inerte, que foi de 17,27% (p=0,001). Conclusões.A ingestão de líquido contendo carboidrato e proteína até 4 horas antes de cirurgias ginecológicas favorece maior estabilidade metabólica, com menor variação na resistência insulínica, que a ingestão de solução inerte. A prática pode ser encorajada com a finalidade de oferecer maior qualidade de recuperação pós-operatória.