Navegando por Palavras-chave "Seafood"
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- ItemSomente MetadadadosAvaliação dos aspectos higiênicos-sanitários da manipulação de pescado a partir da perspectiva dos trabalhadores da cadeia produtiva do pescado: relações entre percepção de risco, conhecimentos, atitudes e práticas autorreferidas(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2014-03-26) Zanin, Laís Mariano [UNIFESP]; Capriles, Vanessa Dias [UNIFESP]; http://lattes.cnpq.br/2781360640415360; http://lattes.cnpq.br/6364509085975014; Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Este trabalho teve como objetivo avaliar conhecimentos, atitudes e práticas autorreferidas de aspectos higiênico-sanitários da manipulação de pescado e a percepção de risco de doenças transmitidas pelo consumo de pescado, a partir da perspectiva dos trabalhadores da cadeia produtiva do pescado (TCPP). Trata-se de um estudo transversal, cuja coleta de dados foi realizada com aplicação de questionários por meio de entrevista face a face com 193 TCPP, dos quais 50,2 % exerciam suas atividades na planta de desembarque e seleção de pescado, 49,8 % dentro de embarcações pesqueiras e 33,7% realizaram o treinamento de manipulação de alimentos/pescado. Do total, 85,5 % eram do sexo masculino, e a média (desvio-padrão) de idade foi 38,9 (11,8) anos, apresentando também uma média de 7,0 (3,3) anos de escolaridade e 16,5 (12,5) anos de trabalho com manipulação de pescado. Os “Trabalhadores da planta” apresentaram maior escore de conhecimentos corretos, 5,84 (2,09), comparados aos “trabalhadores do barco”, 4,69 (2,24), (p = 0,01); assim como, maior escore de atitudes positivas, 7,90 (1,25) e 7,22 (1,78), respectivamente (p = 0,01). Todavia, essa diferença não se mantém para o escore de práticas autorreferidas, 38,54 (6,99) e 37,41 ( 6,47), respectivamente (p = 0,21). Entre os “trabalhadores da planta”, os “treinados” apresentaram maior escore de conhecimentos, 6,26 (2,24), comparados aos “não treinados”, 5,33 (1,78), (p = 0,03); sem diferenças de escore de atitudes e práticas autorreferidas. Os “Trabalhadores da planta” apresentaram maior escore de percepção de risco, 5,40 (1,60), que os “trabalhadores do barco”, 4,57 (1,66), sendo essa variável correlacionada positivamente com o conhecimento (r = 0,61; p < 0,01 e r = 0,65; p < 0,01, respectivamente) e com a atitude (r = 0,52; p < 0,01 e r = 0,58; p < 0,01, respectivamente); e o conhecimento com a atitude (r = 0,54; p < 0,01; e r = 0,71; p < 0,01, respectivamente). Não foram encontradas correlações com o tempo de trabalho com pescado, nem com a escolaridade. O modelo de regressão linear múltiplo mostrou que as variáveis relacionadas às práticas autorreferidas dos “trabalhadores da planta” foram escore de atitude (β = 2,12; p < 0,01) e idade (β = 0,11; p = 0,02), e dos “trabalhadores do barco” também foram escore de atitude (β = 0,99; p = 0,05) e idade (β = 0,13; p = 0,02). “Trabalhadores da planta” obtiveram maior escore de conhecimentos e de atitudes comparados aos “trabalhadores do barco”, sem diferença de práticas autorreferidas. Entre os “trabalhadores da planta”, os “treinados” possuem maior escore de conhecimentos que os “não treinados”, entretanto esta diferença não resultou em atitudes positivas e práticas autorreferidas seguras. Independente da realização de treinamentos, ou do local onde exercem sua função, os TCPP apresentaram média percepção de risco. Conclui-se que há necessidade de elaborar estratégias eficazes de formação para todos os TCPP, visando à melhoria da qualidade higiênico-sanitária do pescado e ao fortalecimento da Política Nacional de Aquicultura e Pesca e da Política Nacional de Alimentação e Nutrição.
- ItemSomente MetadadadosButyltin contamination in Northern Chilean coast: Is there a potential risk for consumers?(Elsevier Science Bv, 2017) Mattos, Yasna; Stotz, Wolfgang B.; Romero, Maria Soledad; Bravo, Manuel; Fillmann, Gilberto; Castro, Ítalo Braga [UNIFESP]Imposex is the superimposition of non-functionalmale sex organs in gastropod females. This syndrome is a hormonal imbalance induced by tributyltin (TBT) which have been used in antifouling paints formulation. The present study aimed to perform an integrated environmental assessment of imposex and butyltin (BT) contamination using surface sediments and tissues of Thaisella chocolata (an edible gastropod) from northern Chile. The results showed imposex incidence in 11 out of 12 sites. In the most contaminated sites, which are areas under the influence of maritime activities, and also used for fishing and aquaculture, RPLI were over 60 and VDSI over 4 (high incidence of sterile females). Exceptionally high contamination levels and evidences of fresh inputs of tributyltin (TBT) were detected along the studied area. TBT levels above 300 and 90 ng Sn g(-1), respectively, were recorded in sediments and edible gastropod tissues of 6 sites. Thus, a daily ingestion of 90 to 173 g of T. chocolata foot (4 to 8 organisms) from the most contaminated sites will certainly lead to the consumption of BT exceeding the tolerable daily intake recommended by European Food Safety Authority. It is reasonable to consider that human risk is even higher if daily consumption of additional seafood is considered. Moreover, some contaminated sites were located within the marine reserve "Isla Grande Atacama", indicating that even marine protected areas are under the influence of TBT contamination. These findings suggest that current levels of TBT in the studied area are sufficient to induce harmful effects on the environment and constitutes a potential threat to seafood consumers. Thus, national regulatory actions toward environmental protection and food safety of local populations are still mandatory, even after 8 years of the TBT global ban by IMO. (C) 2017 Elsevier B.V. All rights reserved.
- ItemSomente MetadadadosMicroplastics ingestion by a common tropical freshwater fishing resource(Elsevier Sci Ltd, 2017) Silva-Cavalcanti, Jacqueline Santos; Silva, Jose Diego Barbosa da; Franca, Elton Jose de; Araujo, Maria Christina Barbosa de; Gusmão, Felipe [UNIFESP]; Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Microplastics pollution is widespread in marine ecosystems and a major threat to biodiversity. Nevertheless, our knowledge of the impacts of microplastics in freshwater environments and biota is still very limited. The interaction of microplastics with freshwater organisms and the risks associated with the human consumption of organisms that ingested microplastics remain major knowledge gaps. In this study, we assessed the ingestion of microplastics by Hoplosternum littorale, a common freshwater fish heavily consumed by humans in semi-arid regions of South America. We assessed the abundance and diversity of both plastic debris and other food items found in the gut of fishes caught by local fishermen. We observed that 83% of the fish had plastic debris inside the gut, the highest frequency reported for a fish species so far. Most of the plastic debris (88.6%) recovered from the guts of fish were microplastics (<5 mm), fibres being the most frequent type (46.6%). We observed that fish consumed more micro plastics at the urbanized sections of the river, and that the ingestion of microplastics was negatively correlated with the diversity of other food items in the gut of individual fish. Nevertheless, microplastics ingestion appears to have a limited impact on H. littorale, and the consequences of human consumption of this fish were not assessed. Our results suggest freshwater biota are vulnerable to microplastics pollution and that urbanization is a major factor contributing to the pollution of freshwater environments with microplastics. We suggest the gut content of fish could be used as a tool for the qualitative assessment of microplastics pollution in freshwater ecosystems. Further research is needed to determine the processes responsible for the high incidence of microplastics ingestion by H. littorale, and to evaluate the risk posed to humans by the consumption of freshwater fish that ingested microplastics. (C) 2016 Elsevier Ltd. All rights reserved.