Navegando por Palavras-chave "Child nutrition"
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- ItemAcesso aberto (Open Access)Alimentação vegetariana estrita em crianças: uma revisão de escopo(Universidade Federal de São Paulo, 2024-11-27) Valdez, André Luiz Soares [UNIFESP]; Reis, Fernanda Linhares dos [UNIFESP]; Martins, Paula Andrea [UNIFESP]; http://lattes.cnpq.br/1364300323959453; http://lattes.cnpq.br/2212144829273041; https://lattes.cnpq.br/5264289558712653; Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)O crescimento do número de pessoas e famílias que adotam o vegetarianismo e/ou o veganismo como estilo de vida ocorre no Brasil e no mundo. O crescimento do vegetarianismo infantil levanta debate entre especialistas acerca de sua segurança. Esta revisão de escopo analisou 21 publicações acadêmicas de 2003 a 2024, extraídas das bases de dados PubMed® e BVS - Biblioteca Virtual em Saúde, com o objetivo de mapear as evidências sobre a segurança ou risco de uma dieta vegana em crianças de todas as faixas etárias e encontrar lacunas na produção científica sobre o tema. As evidências encontradas sugerem que dietas vegetarianas apresentam um perfil protetor cardiovascular e metabólico, mas predispõem a deficiências de micronutrientes e por isso deveriam ser sempre planejadas e suplementadas em acompanhamento com especialistas para garantir um aporte adequado de todos os nutrientes. Entre as lacunas, a falta de produção científica fora da Europa e do Estados Unidos da América (EUA), a falta de clareza sobre a matriz alimentar dos nutrientes investigados em estudos com avaliação dietética e poucos dados sobre os profissionais que atendem essas famílias e seu grau de especialização. É necessário que sejam produzidos mais materiais que sirvam como referência para esses profissionais e para as famílias, disseminando informação confiável sobre o tema.
- ItemSomente MetadadadosBrazilian infant and preschool children feeding: literature review(Soc Brasil Pediatria, 2016) Mello, Carolina Santos; Barros, Karina Vieira; de Morais, Mauro Batista [UNIFESP]Objective: To assess the feeding profile of Brazilian infants and preschool children aged 6 months to 6 years, based on the qualitative and quantitative analysis of food and nutrient intake. Data source: This review analyzed studies carried out in Brazil that had food survey data on infants and preschool children. The search was limited to publications from the last 10 years included in the LILACS and MEDLINE electronic databases. Data summary: The initial search identified 1480 articles, of which 1411 were excluded after the analysis of abstracts, as they were repeated or did not meet the inclusion criteria. Of the 69 articles assessed in full, 31 articles contained data on food survey and were selected. Only three studies concurrently assessed children from different Brazilian geographical regions. Of the assessed articles, eight had qualitative data, with descriptive analysis of food consumption frequency, and 23 had predominantly quantitative data, with information on energy and nutrient consumption. Conclusions: The articles assessed in this review showed very heterogeneous results, making it difficult to compare findings. Overall, the feeding of infants and preschool children is characterized by low consumption of meat, fruits, and vegetables
- ItemAcesso aberto (Open Access)Estudo das práticas parentais de alimentação entre escolares brasileiros(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2017-10-10) Mais, Lais Amaral [UNIFESP]; Taddei, Jose Augusto e Aguiar Carrazedo [UNIFESP]; Latorre, Maria do Rosario Dias de Oliveira ; Carnell, Susan; Maria do Rosario Dias de Oliveira Latorre : http://lattes.cnpq.br/5543326971362158 ; http://lattes.cnpq.br/7949679002889518; http://lattes.cnpq.br/5720627552310801; Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Com as crescentes prevalências de excesso de peso e doenças crônicas não transmissíveis e a comprovação científica da associação entre estas condições e o consumo alimentar inadequado, caracterizado pelo excesso de alimentos ultraprocessados e a carência de alimentos in natura, destaca-se a importância de se compreender os determinantes do consumo alimentar e do estado nutricional infantis. Dentre os fatores relacionados ao ambiente em que a criança está inserida, é evidente a influência da família e, principalmente, dos pais na formação dos hábitos e comportamentos alimentares infantis. Apesar de crianças em idade escolar sofrerem influências de outros atores, como professores e pares, os pais ainda influenciam o desenvolvimento de hábitos e comportamentos alimentares dos filhos. Para isso, se utilizam de estratégias denominadas práticas parentais de alimentação, a depender de suas características e dos seus filhos, preocupações, percepções, compreensão de responsabilidade, estado nutricional e consumo alimentar, entre outros fatores. Dentre as estratégias mais utilizadas destacam-se a restrição, a pressão, o monitoramento, a regulação da emoção, a comida como recompensa e práticas parentas ditas positivas, como modelo, ensinamentos sobre nutrição e a promoção de um ambiente saudável. A presente tese é composta por dois artigos científicos e teve como objetivo o estudo das práticas parentais de alimentação entre crianças de cinco a nove anos matriculadas em escolas particulares de Campinas e São Paulo, SP. O primeiro artigo científico teve como objetivo traduzir e a validar o questionário americano Comprehensive Feeding Practices Questionnaire para o estudo de práticas parentais. A versão brasileira do instrumento é composta de 42 itens divididos em seis fatores: “orientação para uma alimentação saudável”, “monitoramento”, “restrição para a saúde”, “restrição para controle de peso”, “regulação da emoção/comida como recompensa” e “pressão”. A partir de métodos e análises estatístcas rigorosas, incluindo adaptação transcultural, teste-reteste, correlações entre fatores e validades interna, discriminante e convergente, a versão brasileira do instrumento se mostrou válida e adequada para ser utilizada no estudo de práticas parentais de alimentação entre pais de crianças brasileiras entre cinco e nove anos incompletos pertencentes a famílias com níveis médios e altos de escolaridade e socioeconômico. Já o segundo artigo científico teve como objetivo investigar as associações entre as práticas parentais de alimentação potencialmente positivas (“orientação para uma alimentação saudável” e “monitoramento”) e negativas (“restrição para a saúde”, “restrição para controle de peso”, “regulação da emoção/comida como recompensa” e “pressão”) com características sociodemográficas, antropométricas e comportamentais de pais e de seus filhos entre cinco e nove anos incompletos. Dentre os achados, destacam-se as associações entre o baixo uso de práticas positivas e a menor percepção de responsabilidade em relação à alimentação infantil, o uso frequente de tela e o alto consumo de alimentos ultraprocessados. Além disso, o uso de práticas restritivas associou-se à maior percepção de responsabilidade pela alimentação da criança e à preocupação com o excesso de peso infantil. O uso de “pressão” foi associado à percepção e à preocupação parental com o baixo peso da criança e à maior percepção de responsabilidade pela alimentação infantil. Por fim, o alto consumo de produtos ultraprocessados e a menor idade materna foram associados ao maior uso de “regulação da emoção/comida como recompensa”. Assim, o uso de práticas parentais positivas demonstrou ser fator relevante para o desenvolvimento de hábitos alimentares saudáveis e estado nutricional adequado dos escolares da amostra estudada, o que aponta para a necessidade de programas e políticas para educar os pais sobre a alimentação infantil motivando-os a promover estilos de vida saudáveis para seus filhos.
- ItemAcesso aberto (Open Access)Práticas alimentares maternas não nutritivas entre crianças brasileiras : associações com características da mãe e da criança(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2017-11-24) Ivers, Julia Feltrin [UNIFESP]; Taddei, José Augusto de Aguiar Carrazedo [UNIFESP]; Moraes, Denise Ely Bellotto de [UNIFESP]; http://lattes.cnpq.br/1215366717214275; http://lattes.cnpq.br/7949679002889518; http://lattes.cnpq.br/1732567188661694; Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Introduction: The marked increase in the prevalence of overweight and childhood obesity is a worldwide public health problem that affects more diverse ethnicities and socioeconomic groups around the world. In Brazil, there is a clear change in the nutritional profile of children in the last decades, from underweight to overweight, especially in the age group between 5 and 9 years This expressive increase in the rates of childhood obesity is related to environmental changes that lead to a high caloric intake and low energy expenditure. In this obesogenic environment, the strategies used by parents to feed their children represent an important part of the environmental factors that directly affects the formation of eating habits and weight status of the child. The study of feeding practices through which mothers feed their children in order to regulate negative emotions, reward or punish child's behavior is described in the literature as non-nutritive eating practices. In this situation, the foods used are commonly palatable and of high energy density. Some studies on the issue show associations of these parental feeding practices with the development in the child of eating behaviors that leads to the weight gain. Considering that mothers are essentially responsible for child feeding and have an important role in shaping eating habits and child‟s food environment, it is relevant to understand which characteristics of the mother-child dyad are associated with these practices. The aim of this study was to investigate the associations between non-nutritive maternal feeding practices and sociodemographic, anthropometric, dietary and attitudinal characteristics of Brazilian mothers and their children. Methods: This is a cross-sectional observational study conducted with mothers and their two-to-eight-year-old children enrolled in private schools of São Paulo and Campinas, SP, Brazil. Non-nutritive feeding practices used by the mothers were assessed by the “Emotion regulation/Food as reward” factor of the Brazilian version of the Comprehensive Feeding Practices Questionnaire (CFPQ). Sociodemographic, anthropometric, dietary and attitudinal characteristics were self-reported by the mothers. Results: Mothers with lower age and who perceived their child as a little thin or very thin were more prone to feed them with non-nutritive practices. Child‟s characteristics such as preschool age, greater ultra-processed food intake, and overweight or obesity were also found to be associated with increased maternal use of non-nutritive feeding practices. Contrary to our expectations, maternal weight status and child sex were not associated to these feeding practice. Conclusion: The associations in this study allowed us to identify risk groups for non-nutritive feeding practices based on maternal and child characteristics. The results showed that different factors, objective and subjective, may influence the use of non-nutritive feeding practices. Clinical interventions should be done to help mothers to find alternatives to deal with child´s emotions and behaviors other than offering foods.
- ItemAcesso aberto (Open Access)Suplemento alimentar caseiro: avaliação bromatologica e sensorial(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2016-06-15) Giudice, Carolina Lourenco [UNIFESP]; Amancio, Olga Maria Silverio [UNIFESP]; http://lattes.cnpq.br/8832817042816318; http://lattes.cnpq.br/0770938827135938; Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Objective: To realize a food analysis and to perform a sensorial perception test of a new homemade, nutritionally adequate and low cost dietary supplement. Methods: The sensorial analysis was performed in 50 children (5 to 10 years old) and their respective parents attempted at the Growth Disorders Outpatient Clinic of the Escola Paulista de Medicina Federal University of São Paulo from June 2014 to November 2015. Data such as anthropometry, socioeconomic and nutritional status were also evaluated. The dietary supplement composition is based on five used regular ingredients: maize starch, water, egg white, gelatin and soy oil. All the recipe ingredients were quantified to create one standard and reproducible compound. The dietary supplement sensorial analysis was performed individually using two age adequate scales, one for children and other for adults. Each recipe had a dietary composition evaluated before the sensorial analysis. Results: One portion of the home homemade supplement (250 grams per day) provide 364.80 calories (47.65 grams from carbohydrate, 6.61 grams from protein and 16.24 grams from lipids). The estimate cost was that 6.55% of the minimum wage/month. The amount of energy was 42% higher than commercial ones. The children sensorial analysis indicated that 74% approved average score was 3.5 of 5 points). The adult sensorial analysis indicated that 92% approved the product (average score was 7 of 9 points). Conclusion: This particular homemade dietary supplement provides high energy, adequate nutritional composition, is very palatable and present low cost to prepare.
- ItemAcesso aberto (Open Access)Validation of the comprehensive feeding practices questionnaire in parents of preschool children in Brazil(Biomed Central Ltd, 2016) Warkentin, Sarah [UNIFESP]; Mais, Lais Amaral [UNIFESP]; Dias de Oliveira Latorre, Maria do Rosario; Carnell, Susan; de Aguiar Carrazedo Taddei, Jose Augusto [UNIFESP]Background: Recent national surveys in Brazil have demonstrated a decrease in the consumption of traditional food and a parallel increase in the consumption of ultra-processed food, which has contributed to a rise in obesity prevalence in all age groups. Environmental factors, especially familial factors, have a strong influence on the food intake of preschool children, and this has led to the development of psychometric scales to measure parents' feeding practices. The aim of this study was to test the validity of a translated and adapted Comprehensive Feeding Practices Questionnaire in a sample of Brazilian preschool-aged children enrolled in private schools. Methods: A transcultural adaptation process was performed in order to develop a modified questionnaire (43 items). After piloting, the questionnaire was sent to parents, along with additional questions about family characteristics. Test-retest reliability was assessed in one of the schools. Factor analysis with oblique rotation was performed. Internal reliability was tested using Cronbach's alpha and correlations between factors, discriminant validity using marker variables of child's food intake, and convergent validity via correlations with parental perceptions of perceived responsibility for feeding and concern about the child's weight were also performed. Results: The final sample consisted of 402 preschool children. Factor analysis resulted in a final questionnaire of 43 items distributed over 6 factors. Cronbach alpha values were adequate (0.74 to 0.88), between-factor correlations were low, and discriminant validity and convergent validity were acceptable. Conclusions: The modified CFPQ demonstrated significant internal reliability in this urban Brazilian sample. Scale validation within different cultures is essential for a more comprehensive understanding of parental feeding practices for preschoolers.