Navegando por Palavras-chave "Emulsão"
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- ItemAcesso aberto (Open Access)Avaliação de parâmetros de emulsão de laminação a frio buscando o ponto ótimo para limpeza superficial dos aços(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2020-06-09) Silva, Carlos Henrique Lara [UNIFESP]; Vieira, Rogério de Almeida [UNIFESP]; Universidade Federal de São PauloIn the steel companies, after the transformations of ore to cast iron and iron into steel, the process of making steel planes is carried out through rolling. The transformation of the steel plate into the coil is done through hot rolling. After the hot rolling process, the product can proceed to cold rolling, which has the function of reducing the thickness of the material through a mechanical stress of compression and tension. For this process works, it is indispensable to use a chemical refrigerant and lubricant component. So a rolling oil is used in by emulsion form water and oil. The quality of this emulsion influences the surface cleaning of the final product. Contaminants such as hydrocarbons, esters and other components of the oil itself, as well as iron fines from the friction of the rolling work rolls, are found in the steel after the process. The better the quality of this emulsion, the lower the number of contaminants entrained to the next process (annealing) and the easier it will be to remove these residues in the subsequent process. The study has done an elaboration of characterization of the properties and components of this emulsion, willing a better surface cleaning result of the laminated coil. The evaluation of the characteristics of the oil shows which parameters are beneficial for a lower surface contamination and which parameters would facilitate the distillation of these residues from the mill during the annealing process. Experiment planning (DOE) is done by modifying factors that can be controlled to reduce the amount of dirt in the product. The work is based on tests of chemical composition, saponification, concentration, viscosity, lubrication, among other parameters that can benefit the property of lubrication and a consequent cleaning of the material. The final cleaning evaluation tests is characterized by the reflectance of the coil, starting from the so called test tape, where the opacity metering equipment is used. In this way, a better control of the dirt of the rolled material can occur, increasing the surface quality of flat steels. The saponification of the tested emulsion at 135mgKOH/g and the iron fine content of 65mg/g present in the emulsion help to clean the material. Parameters such as stability and viscosity of the emulsion did not result in large differences in the quality of the material.
- ItemAcesso aberto (Open Access)Estudo da temperatura de ponto de névoa em solução de tensoativo não iônico no preparo de emulsões de diferentes matérias-primas em meio aquoso(Universidade Federal de São Paulo, 2021-02-23) Silva, Felipe Gomes da [UNIFESP]; Moraes, José Ermirio Ferreira de [UNIFESP]; http://lattes.cnpq.br/4692364565124711; http://lattes.cnpq.br/5858353509595343A temperatura de ponto de névoa (CP, cloud point) é um importante critério de estabilidade para produtos que possuem o tensoativo não iônico como tensoativo principal em sua formulação, como é o caso de muitos produtos denominados como “limpadores de superfície”. Diferente das outras classes de tensoativos, os não iônicos possuem uma característica de diminuir a sua solubilidade quando a temperatura do sistema aumenta, até o ponto que se torna insolúvel. A temperatura de ponto de névoa é muito sensível à adição de outros componentes ao sistema. Por exemplo, no caso dos produtos “limpadores de superfície”, a adição de fragrâncias tende a reduzir a temperatura do ponto de névoa. Entretanto, em diversos produtos comerciais, a temperatura de ponto de névoa não pode ser muito baixa, pois, em situações adversas, em que os produtos podem sofrer variações indesejadas de temperatura, os sistemas podem turvar, danificando os produtos. Nesse contexto, o presente projeto busca compreender as variáveis do sistema tensoativo não iônico e fragrância. Uma fragrância possui uma grande variedade de diferentes matérias-primas, evidenciando a complexidade do estudo desse problema. No presente trabalho, em uma primeira etapa, foram realizados vários experimentos da determinação da temperatura de ponto de névoa em diversos sistemas contendo apenas um aditivo de fragrância. Em uma segunda etapa, foram avaliadas as temperaturas de ponto de névoa de sistemas contendo misturas dos aditivos avaliados na primeira etapa, tornando os experimentos mais próximos da realidade de sistemas contendo fragrância. Por último, foram realizados alguns ensaios da determinação do ponto de névoa de sistemas contendo aditivos de fragrâncias com ureia e com o isopar-M, que são compostos que possuem a capacidade de aumentar a temperatura de ponto de névoa. A partir dos resultados obtidos, foi possível identificar importantes análises para auxiliar na resolução de problemas de estabilidade, como por exemplo, a identificação de matérias primas de fragrância que possuem melhores respostas para o isopar – M, e, a independência da relação entre a solubilidade do composto com o seu potencial de decair a temperatura de ponto de névoa. Nesse caso, foi identificado que moléculas bastante hidrofílicas possuem pouco impacto no CP (cloud point), entretanto, moléculas hidrofóbicas não possuem um padrão, e, para esse caso, a estrutura química da molécula dita o seu impacto no CP. Logo, foi identificado estruturas químicas que favorecem o baixo decaimento do CP.
- ItemAcesso aberto (Open Access)A influência de ésteres emolientes na percepção do consumidor e nas características sensoriais, físico-químicas e biometrológicas quando veiculados em emulsões corporais(Universidade Federal de São Paulo, 2017-11-30) Appas, Catherine Tolomei Fabbron [UNIFESP]; Silva, Vânia Rodrigues Leite e [UNIFESP]; Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Lipophilic emollients such as esters may influence the sensory and physico-chemical characteristics of the cosmetic emulsions in which they are present. The objective of this work was to evaluate cosmetic emulsions produced with five different liquid emollient esters in terms of sensory profile, consumer perception, physicochemical and biometrological properties. The liquid emollient esters (10% w/w) selected for incorporation into the emulsions were: Octyl palmitate, Decyl oleate, Isopropyl palmitate, Octyl stearate and Dibutyl adipate. Stability studies of the formulations involved drastic storage conditions (oven at 45°C, refrigerator at 5°C, light radiation) for 90 days. The rheological study contemplated the scanning of stress, frequency, temperature and shear viscosity. The in vivo evaluation of hydration and transepidermal water loss were measured with the Corneometer® and Tewlmeter® equipment, respectively, with 15 volunteers, within 5 hours. The sensorial profile of the formulations was carried out by a panel of 14 evaluators trained through the methodology of Sensorial Descriptive Analysis (ASD). In the consumer sensory study, three attributes difference tests (Direcional) were performed with 68 consumers. This study was the only one performed with only three formulations, the base cream without ester, the cream with octyl palmitate and the cream with isopropyl palmitate, the others were carried out with all the products. The creams with octyl stearate (F.5) and octyl palmitate (F.2) were the most stable in the conditions evaluated. In the rheological study, the creams containing some emollient ester (F.2, F.3, F.4, F.5 and F.6) had a wider linear viscoelastic region than the base cream (F.1). In addition, all creams showed similar behavior in the variation of tension, frequency and temperature and showed good spreadability. In the hydration test there was no significant difference between the base cream and the creams with some emollient ester. Whereas in the transepidermal water loss, the base cream (F.1) and the cream with octyl palmitate (F.2) were the ones that most protected the skin from the TEWL. In the sensorial profile, the attributes with the highest intensity in the evaluated creams were the spreadability, slipping and dry touch. The cream with the isopropyl palmitate (F.4) was the most difficult to spread, the decyl oleate (F.3) and isopropyl palmitate (F.4) were more difficult to slip and the base cream without emollient ester (F.1) was the product with greatest dry touch sensation. The attribute difference tests showed the importance of sensory evaluation by consumers of the product identifying those that provided greater spreadability, oiliness, dry touch, gloss and velvety sensation on the skin and proved to be an interesting analysis for comparison with the sensorial profile.