Navegando por Palavras-chave "Inquéritos sobre Dietas"
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- ItemAcesso aberto (Open Access)Consumo de frutas e hortaliças por adultos em Ribeirão Preto, SP(Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo, 2010-08-01) Mondini, Lenise [UNIFESP]; Moraes, Suzana Alves de; Freitas, Isabel Cristina Martins de; Gimeno, Suely Godoy Agostinho [UNIFESP]; Secretaria de Agricultura e Abastecimento do Estado de São Paulo Instituto de Economia Agrícola; Universidade de São Paulo (USP); Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)OBJECTIVE: To assess fruit and vegetable intake by adults and identify sociodemographic and life style variables associated with this intake. METHODS: A population-based cross-sectional study was performed in the urban area of the city of Ribeirão Preto, Southeastern Brazil, in 2006. Sample was selected using three-stage cluster sampling, with census tracts as primary units. Sample was comprised of 930 participants aged 30 years and more and the design effect was considered in data analysis. Fruit and vegetable intake was based on a semi-quantitative food frequency questionnaire, using mean scores of frequency of fruit and vegetable intake, daily intake and minimum intake of such foods as indicators. The independent variables analyzed were as follows: age group, marital status, level of education, per capita household income, nutritional status, smoking and physical activity. Mean scores of frequency of intake were estimated by point and 95% confidence intervals. Prevalence ratios were also estimated by point and 95% confidence intervals to analyze association, using Poisson regression. Linear trend tests were applied, adopting a 5% confidence level. RESULTS: Only 24% of men and 38% of women met the minimum recommendation for fruit and vegetable intake; there was a positive association with age and per capita income. Women with a higher level of education and men who lived with a female partner consumed more fruits and vegetables than others. Physical activity, smoking and nutritional status were not associated with the minimum recommended fruit and vegetable intake. CONCLUSIONS: Socioeconomic factors have an important influence on fruit and vegetable intake and, as these are subject to intervention, they can contribute to the adoption of healthy eating habits.
- ItemSomente MetadadadosPercepcao e praticas alimentares de individuos adultos com diabetes mellitus(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 1999) Mello, Adriana Lima [UNIFESP]Objetivando avaliar a percepcao da alimentacao e as praticas alimentares de individuos com diabetes, foram analisados 234 pacientes de ambos os sexos com idade igual ou superior a 25 anos, atendidos no Centro de Diabetes da Universidade Federal de São Paulo - Escola Paulista de Medicina. Foi utilizada a tecnica de entrevista individual estruturada por meio de questionario, visando colher dados pessoais, dados socioeconomicos, conhecimento sobre diabetes e sobre alimentacao e praticas alimentares. O inquerito alimentar por meio do recordatorio de 24 horas foi realizado em uma subamostra de 189 individuos. Foram acrescidas informacoes do prontuario do entrevistado, com relacao ao tipo e presenca de complicacoes do diabetes e/ou outros diagnosticos, tempo de diagnostico, terapeutica medicamentosa instituida e dados de peso e altura para o diagnostico de obesidade e sobrepeso, segundo o indice de Massa Corporea. A analise estatistica foi realizada por meio do software Epi-Info 6.02. O perfil sociodemograflco da populacao estudada caracterizou-se por baixa escolaridade e baixa renda. O conhecimento sobre o diabetes revelou que a maioria dos entrevistados nao sabe referir a causa de sua doenca. Porem, quanto ao tratamento, reconhecem a necessidade da terapeutica nutricional e o controle da enfermidade. A consulta medica apareceu como a fonte de informacao mais relatada sobre o diabetes. A percepcao da alimentacao revelou insufiCiência nos conhecimentos, levando a adocao de conceitos alimentares infundados. A populacao estudada desconhece a possibilidade do uso de determinados alimentos e como melhor utiliza-los nas refeicoes, visando otimizar o controle da doenca. Seus conhecimentos, portanto, baseiam-se em proibicoes traduzidas pelo pode e nao pode. Estas restricoes puderam ser observadas em sua pratica alimentar, em que os carboidratos da dieta apresentaram-se abaixo do limite inferior das recomendacoes, para a maior parte dos individuos da amostra. Por outro lado, as proteinas e lipidios situaram-se acima do limite superior das recomendacoes, revelando tambem inadequacao quanto a sua ingestao. O Valor Energetico Total da dieta, para os individuos com o peso acima do normal, apresentou valores acima do limite superior de adequacao, e o inverso foi observado nos individuos eutroficos. Nao so os conhecimentos sobre alimentacao como tambem a pratica alimentar da populacao estudada ...(au)
- ItemAcesso aberto (Open Access)Relative validity of a food-frequency questionnaire developed to assess food intake of schoolchildren living in the Brazilian Western Amazon(Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca, Fundação Oswaldo Cruz, 2011-11-01) Scagliusi, Fernanda Baeza [UNIFESP]; Garcia, Mariana Tarricone; Indiani, Ana Luiza Coutinho; Cardoso, Marly Augusto; Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP); Universidade de São Paulo (USP)This study aimed to assess the relative validity of a food frequency questionnaire (FFQ) developed to assess food intake of schoolchildren from the Brazilian Western Amazon. The dietary intakes of 61 schoolchildren, aged between six and nine 9 years, were measured using two 24-hour dietary recalls and one FFQ, conducted with the children's, mother or guardians. Validity of the FFQ compared to the mean of the two dietary recalls was assessed using Pearson's correlation coefficient adjusted for attenuation and energy intake, Bland & Altman plots and evaluation of agreement levels between the two assessment methods. Energy-adjusted and deattenuated correlation coefficients ranged from -0.03 for vitamin C, to 0.93 for calcium. The mean coefficient was 0.46. The mean proportion of subjects classified within one quintile by the two methods was 66%. The Bland & Altman plots indicated good agreement for almost all nutrients, with a mean limit of agreement of 108%. These results indicate that, although there was a lack of accuracy for certain nutrients, such as vitamins A and C, the FFQ ensures reliable estimates of intake of most nutrients.